北京市丰台区2020年上学期期末高三英语

丰台区2020年上学期期末高三英语

2020. 01

第二节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,共30分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

I looked out at the smiling faces in the school auditorium. The applause filled my ears. I had really done it!

我看着学校礼堂里一张张笑脸。掌声充满了我的耳朵。我真的做到了!

Just a few months earlier I would never have 11 myself acting in a play in front of two hundred people. But when the time came, I got up on stage and 12 one of my greatest fears. I found a new person inside me, a much more 13 , outgoing person who had been hidden all along, just waiting for the opportunity to come. If not for my teacher, Mrs. Sather, I might never have found that 14 .

就在几个月前,我还从未想过自己会在200人面前演戏。

I was extremely 15 . I had friends, but it just wasn’t in my personality to be very outgoing, even when I knew someone well. I was even 16 with strangers.

One day, Mrs. Sather 17 that our class was going to perform a play. “I need someone to play the lead part of Dorothy,” she said. “Anybody want to try?” A few 18 hands shot up―mine, of course, was not one of them.

After class Mrs. Sather came to join me. “Dallas, I was thinking you would be the person for Dorothy. But I was 19 you didn’t raise your hand.”

Was she 20 ?Me, the lead? I was 21 just thinking of standing on stage in front of a lot of people.

“Dallas, you’re great at 22 things, so you won’t worry about lines. And you have such a sweet personality. Perfect for Dorothy!” She said.

Mrs. Sather stared into my eyes as if seeing my inner self locked away inside. “I’d love you to give this a 23 for me. But if you really don’t want to, I won’t make you. It’s your

24 .” Mrs. Sather wanted me in this role. She 25 me. I realized it was time to 26 my shy cloak (披风).

Fast-forward through five months of practicing, we were ready. 27 , I was as nervous as I had ever been. I proved to myself that I could do it in practice, 28 could I prove it to everyone else when it really mattered?

“It doesn’t matter how you do tonight,” said Mrs. Sather, 29 reading my thoughts when she came backstage for a final check. “You have already shown yourself how wonderful you are.”

At the end of the play, when the audience stood and applauded, I knew they were not just cheering for my performance that night, but for the performances they knew would come in later years because of my newfound 30 .

在戏剧的最后,当观众起立鼓掌时,我知道他们不仅仅是在为我当晚的表演喝彩,而是因为我重拾信心,他们知道以后会有更多的表演。

11. A. praised B. agreed C. pictured D. remembered

12. A. expressed B. faced C. discussed D. shared

13. A. energetic B. daring C. generous D. sincere

14. A. story B. method C. solution D. opportunity

15. A. shy B. slow C. curious D. patient

16. A. colder B. calmer C. quieter D. happier

17. A. realized B. repeated C . found D. announced

18. A. firm B. excited C. powerful D. friendly

19. A. surprised B. annoyed C. amused D. embarrassed

20. A. objective B. crazy C. reliable D. nervous

21. A. ashamed B. regretful C. doubtful D. terrified

22. A. analyzing B. observing C. memorizing D. predicting

23. A. plan B. try C. guess D. promise

24. A. choice B. destination C. suggestion D. interest

25. A. reminded B. challenged C. trusted D. shocked

26. A. throw off B. keep off C. knock off D. call off

27. A. Therefore B. Otherwise C. Instead D. Still

28. A. but B. so C. or D. and

29. A. in case B. ever since C. as if D. even though

30. A. popularity B. ambition C. advantage D. confidence

参考答案:

第二节完形填空(共20小题;每小题1.5分,共30分)

11. C;12. B;13. B;14. D;15. A;

16. C;17. D;18. B;19. A;20. B;

21. D;22. C;23. B;24. A;25. C;

26. A;27. D;28. A;29. C;30. D;

第二部分 阅读理解(共两节,40分)

第一节(共15小题;每小题2分,共30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A

Fun STEM Things to Do Over Winter Break

Winter break is just around the corner. We’re here to fill the time with fun projects and outings for all ages! Each of these activities is fun enough to pull your kids off the couch and away from the games.

寒假就快到了。我们来这里是为了填满时间与有趣的项目和郊游为所有年龄!每一项活动都很有趣,足以让你的孩子离开沙发,远离游戏。

An educational field trip

Ages: All

Spending a couple of weeks in the house can make anyone crazy. Why not take your kids on an educational field trip? Local children’s museums or science and technology museums will be a hit. These museums provide opportunities for hands-on exploration, so your kids will be able to interact with STEM subjects, instead of just watching them.

在家里呆上几个星期,任何人都会发疯的。为什么不带你的孩子去实地考察呢?当地的儿童博物馆或科技馆将会很受欢迎。这些博物馆提供了动手探索的机会,所以你的孩子将能够与STEM学科进行互动,而不是仅仅看着他们。

Many of them offer discounted tickets on certain days. Read the fine print online to see if you can visit for less.

他们中的许多人在特定的日子提供折扣票。阅读网上的细则,看看你能否以更低的价格访问。

Science experiments at home

Ages: All

Science experiments aren’t just for school. In fact, your kids could probably spend the entirety of their winter break exploring science with nothing more than objects you’d find around the house. For younger kids, making frozen bubbles is a great way to explore the scientific process. Teens can look to a list of 15 age-appropriate experiments for inspiration.

科学实验不仅仅是为了学校。事实上,你的孩子可能整个寒假都在探索科学,除了在家里发现的东西外什么也没有。对于更小的孩子来说,制作冰冻气泡是探索科学过程的一个好方法。青少年可以从15个适合他们年龄的实验中寻找灵感。

Start building

Ages: All

There’s no better way to explore engineering principles than to start building! Gather up any number of household objects―plastic cups, LEGO blocks, straws―and start building. If you want some suggestions for what to build and how to build it, Google is your best friend.

没有比开始建造更好的方法来探索工程原理了!收集任意数量的家庭物品――塑料杯、乐高积木、稻草――然后开始建造。如果您需要关于构建什么以及如何构建的建议,谷歌是您最好的朋友。

Electrical engineering

Ages: 14�C18

Light up your holiday season with one of our handy guides. In the past, we showed readers how to create a Tech-o-Lantern costume, and those same principles could be used to create other light-up projects. We also created a simple guide for creating a light-up holiday card and that’s perfect for Christmas.

用我们的一本方便的指南点亮你的假期。在过去,我们向读者展示了如何制作“技术灯笼”服装,同样的原理也可以用来制作其他的发光项目。我们还创建了一个简单的指导创建一个点燃节日贺卡,这是完美的圣诞节。

We hope these fun STEM activities will keep your kids happily occupied over winter break.

我们希望这些有趣的STEM活动能让你的孩子在寒假里过得开心。

31. Who is this passage probably written for?

A. Parents.B. Teachers.C. Camp organizers.D. School leaders.

32. If you want to make a thank-you card with lights, you may prefer _________.

A. Electrical engineeringB. Science experiments at home

C. Start buildingD. An educational field trip

33. The winter break STEM activities _________.

A. are organized outdoors

B. need to be done with family

C. are free to children of all ages

D. give children hands-on experience

B

My family moved to St. Paul, Minnesota last year, where the average winter temperature is around 10 degrees Fahrenheit. Once summer ended, everyone went inside to play ice hockey. I’d been on the ice only a couple of times when I was much younger. When I’d fallen and broken my wrist during my second lesson, I’d decided never to put on ice skates again.

我们家去年搬到了明尼苏达州的圣保罗,那里冬天的平均温度在华氏10度左右。夏天一结束,大家都到屋里去打冰球。我年轻的时候只有几次在冰上。当我在第二节课上摔断手腕时,我决定再也不穿溜冰鞋了。

Ben, the friend I made in the new city, volunteered to teach me to skate. Even though he was very patient, I was so embarrassed by my clumsiness that I began to make up excuses for not skating.

我在新城市结识的朋友本自愿教我滑冰。尽管他很有耐心,我还是被我的笨拙弄得很尴尬,于是我开始找借口不去滑冰。

One day I discovered a faster route home. It took me past a large frozen pond. I noticed a woman teaching a young girl to skate. The girl was attempting to jump and spin in the air.

有一天,我发现了一条回家的捷径。它带我经过一个大的冰冻池塘。我注意到一个女人在教一个小女孩滑冰。那个女孩试图在空中跳跃和旋转。

Over and over, she pushed off the ground with the toe of her skate. And over and over, she landed hard on the ice. After I had been watching the girl practice for about a week, one afternoon she suddenly lifted off the ground, spun in the air, and landed on her feet!

她一遍又一遍地用冰鞋尖蹬地。一次又一次,她重重地落在冰上。我观察这个女孩练习了大约一个星期后,有一天下午,她突然腾空腾空,双脚着地!

The next day I bought myself some brand new skates. Every day on the way home I stopped at the pond and wobbled onto the ice, right next to the girl who had landed her jump. As she perfected her twists and tricks, I taught myself to glide and turn. It was hard being a beginner, and when I fell I had to fight the urge to simply give up. Instead, every time I went down, I just picked myself up and started over again. Soon I was able to keep my balance and skate more confidently. In just a few weeks, I was actually ready to practice the speed skating, fast stops, and quick turns needed for ice hockey. When I was finally ready to show Ben my newfound skating ability, he told me I should join the local hockey league. I tried out and was chosen for a team. By the end of the season, I was part of a winning team.

第二天,我给自己买了一双崭新的冰鞋。每天在回家的路上,我都会在池塘边停下来,摇摇晃晃地走到冰上,就在那个让她跳了起来的女孩旁边。当她不断完善她的扭转和技巧时,我自学了滑翔和转身。作为一个新手是很困难的,当我摔倒的时候,我不得不与放弃的冲动做斗争。相反,每次我失败的时候,我都重新站起来,重新开始。很快我就能保持平衡,滑得更有信心了。在短短几周内,我实际上已经准备好练习速度滑冰、快速停站和冰上曲棍球所需的快速转弯。当我终于准备向本展示我新发现的滑冰技能时,他告诉我应该加入当地的冰球联盟。我参加了选拔,被选为一个队的队员。赛季结束时,我已经是一支获胜球队的一员了。

34. What can we learn about the author?

A. He learned skating from the girl.

B. He preferred ice hockey to skating.

C. He had once given up learning skating.

D. He moved to a new city without summer.

35. Why did the author mention the girl on the pond?

A. To prove the girl was skillful.

B. To suggest the girl inspired him.

C. To show the girl was a quick learner.

D. To explain how he came across the girl.

36. According to the last paragraph, the author’s training was________.

A. easy and basic B. hard but rewarding

C. boring and tiring D. strict but interesting

37. What does the story mainly tell us?

A. All roads lead to Rome.

B. One is never too old to learn.

C. One good turn deserves another.

D. Nothing is impossible to a willing heart.

阅读参考答案:

31-33:AAD;

34-37:CBBD;

第二节(共5小题;每小题2分,共10分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Surveillance (监视) is a fact of life. Your boss is monitoring your performance at work. Supermarkets are collecting data on your grocery shopping. 46

In a few months, European Union law-makers are due to approve proposals that will make driver assistance systems mandatory (强制的) in cars within three years. All new models of car will come with black boxes (event data recorders), intelligent speed assistance, lane-keeping assistance and more besides.

A large number of technologies will soon be monitoring a driver’s every move. Are we prepared for devices that watch how we drive and try to help us do it better?

47 In a report published in April 2018, it found that the suite of changes could save at least 7,300 lives by 2030, and reduce the number of serious injuries from car crashes by 38,900. “We can have the same kind of impact as when safety belts were first introduced,” says Oliver Carsten, who studies transport safety at the University of Leeds, UK.

48 The black box is the most controversial (有争议的) tech because of fears that the tech encourages surveillance. It would be easy to worry about being watched in your car. But the EU rules say the system is only checked in the event of an accident to help with insurance claims and police investigation. The point is to provide for a fair allocation (分配) of responsibility when a crash occurs. Some people choose to have a black box because it can reduce their individual insurance premium (保险费). 49 What’s more, the data collected in human-driven cars will help train automated driving systems to the point that they could be ready for large-scale deployment in the future.

50 Drivers should think of it as an extra layer of protection, rather than the vehicle trying to take over driving from you.

A. Now there is a new field: the automobile.

B. There is concern about these technologies, however.

C. The tech is reducing costs because it’s reducing the number of crashes.

D. Safety isn’t much discussed, principally because cars are already very safe.

E. While the EU is taking the boldest steps, these technologies aren’t far behind in other parts of the world.

F. As a result, what may at first glance seem like a surveillance technology is actually a benefit for society.

G. The European Commission says that introducing these advanced driver assistance systems will make driving safer.

第三部分 书面表达(共两节, 35分)

第一节(15分)假设你是红星中学高三学生李华。你的英国笔友Jim来信询问你校开展体育活动的情况。请你给他回信,内容包括:

1. 你校开展的体育活动;

2. 给学生带来的益处。

注意:1. 词数不少于50;2. 开头和结尾已给出,不计入总词数。

Dear Jim,

Yours,

Li Hua

(请务必将作文写在答题卡指定区域内)

第二节(20分)假设你是红星中学高三学生李华。你们班上周开展了“垃圾分类,从我做起”的活动。请根据以下四幅图的先后顺序,写一篇英文周记,记述整个过程。

注意:1.词数不少于60。2.开头已给出,不计入总词数。提示词:垃圾桶 dustbin

Last week, our class organized an activity themed “Garbage Sorting,Take Action Now” to help save resources and protect the environment.

(请务必将作文写在答题卡指定区域内)